Het verhaal van Mawahib

Mawahib is een Soedanese vrouw. Zij is 5 jaar geleden samen met haar man en 3 kinderen gevlucht. Tijdens de vlucht zijn Mawahib en haar man elkaar uit het oog verloren. En zo kwam Mawahib alleen in Nederland aan met 3 jonge kinderen. Na 2 jaar is zij hier uiteindelijk herenigd met haar man die in Egypte getraceerd was.

 

 In Soedan was Mawahib universitair geschoold verpleegkundige. Dit is vergelijkbaar met niveau 4 in Nederland. Via een goed afgelegd staatsexamen bij het het UAF is het haar gelukt om in Nederland een volledige studiebeurs toegezegd te krijgen vanaf niveau 3.

 

Om die reden is zij natuurlijk direct bij aankomst in Breda gestart met vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Zij was enorm gemotiveerd om hier haar bestaan op te bouwen en zo ook een mooie toekomst voor haar kinderen te kunnen realiseren. Maar na 4 jaar vrijwilligerswerk in de zorg was het nog steeds niet gelukt om door te kunnen stromen naar een passende opleiding. Mawahib liep vast in de vele systemen in ons land die het bijna onmogelijk maken om buiten de gebaande paden als statushouder je toekomst op te bouwen. Mawahib besloot haar zoektocht te beëindigen en thuis voor haar kinderen te gaan zorgen. Zij was erg teleurgesteld in het Nederlandse systeem. Mawahib wist niet hoe zij vanuit vrijwilligerswerk door kon groeien naar een carrière in de zorg.

Dit ondanks dat zij wist dat ze veel te bieden had. 

 

Op dat moment startte de pilot voor statushouders bij De Keerzijde. Mawahib en Lieke leerden elkaar kennen via Vluchtelingenwerk. Voor beiden gold dat opgeven geen optie is dus ze 'gaven elkaar het ja- woord'. De ja stond voor beiden voor volledige inzet en volharding totdat er een diploma behaald was. Voor Mawahib was het even slikken want de pilot startte op Entree niveau. Maar wel met coaching on the job. Zij greep haar kans. Het werd het begin van een bijzondere en fascinerende samenwerking tussen haar en De Keerzijde. Coach Conny ondersteunde haar in de praktijk. En zo kon Mawahib laten zien wie zij was en wat zij in de zorg te bieden had. Dat bleek heel veel te zijn. 

 

Mawahib behaalde haar Entree diploma tegelijkertijd met erkende praktijkverklaringen op niveau 2 en 3. Maar bovenal kreeg zij de mogelijkheid om direct daarna te starten met de opleiding Verzorgende IG/MZ niveau 3 in de praktijk. Die kans greep zij met beide handen aan. Het werd een leerzame maar ook zeer pittige tijd. De werkschema's, planningen, verantwoordingen, verslagen en eigenlijk alles waren nieuw en niet te vergelijken met het studiemateriaal in Soedan. Mawahib gaf niet op. Nooit. Want dat was geen optie hadden zij en Lieke met elkaar afgesproken. 

 

Voor ondersteuning bij de planning en het schrijven van de verslagen werd Martie gevraagd om te helpen als vrijwilliger. Zus van Lieke en bijna buurvrouw van Mawahib. Bovendien had Martie vele jaren ervaring in de ouderenzorg en was sinds kort met pensioen. Het bleek de gouden greep. Samen hebben zij vele hoogtepunten maar ook dieptepunten beleefd. Lieke bleef als coach beschikbaar wat een extra ondersteuning gaf op moeilijke momenten. 

 

En zo gebeurde het dat Mawahib in het najaar van 2021 haar examen behaalde en zich Verzorgende IG/MZ mocht noemen. Een enorme prestatie. Zeker ook omdat zij een gezin heeft. Het is haar gelukt. Zij kreeg direct de baan aangeboden waar zij enorm hard voor gewerkt had. We hebben het goed gevierd met alle betrokkenen vanuit De Keerzijde en natuurlijk met het hele gezin erbij!

 

Diploma-feestje / etentje na jaren hard werken. Dik verdiend! 

 

Momenteel begeleid Mawahib zelf leerlingen en is zij een volleerd zorgmedewerker met het hart op de goede plek. Bewoners en collega's zijn erg blij met haar.  

 

Op naar niveau 4? Natuurlijk!

Maar nu nog even niet.  

 


Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.