Help! Dit is dus wat cliënten voelen.

Het Goede Gesprek - Wij als zorgprofessionals zijn keien in het verwoorden van wat er met onze cliënten aan de hand is: het analyseren van het gedrag van die persoon tegenover ons, zit in ons bloed. Denken we… En we doen het ook graag. In de 25 jaar die ik nu in de zorg werk, heb ik dan ook de meeste van mijn overuren besteed aan het duiden van gedrag van cliënten. Waar kwam dat vreemde gedrag van die ene cliënt nu vandaan? Hoe kunnen wij hier goed op reageren? Maar ondanks die vele uren analyseren, praten en spiegelen kwam ik steeds vaker tot de conclusie: ik kan een cliënt nooit doorgronden want ik zit niet in die positie. Ik kan niet meer dan een inschatting maken vanuit mijn persoon en mijn perspectief.De kern
Dat besef gaf me meer rust en overzicht in mijn werk. Toch bleef de kwestie aan me knagen. Het raakte, zo vond ik, de kern van mijn werk. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar de ware kern van cliëntvriendelijk werken. Die zoektocht leidde uiteindelijk tot onze training genaamd De Keerzijde. In deze training word je als zorgprofessional zelf 24 uur verzorgd en begeleid. Het is geen rollenspel, je verliest gewoon de regie en je volgt het dagprogramma zoals dat voor onze cliënten gebruikelijk is. Daarbij word je gecontroleerd op je verzorging of word je zelfs helemaal verzorgd.

 

Onmacht

Ik heb natuurlijk mijn eigen training ondergaan, maar liefst 48 uur lang zelfs! Met al mijn ervaring en mijn voortdurende focus op cliënten dacht ik dat ik die uitdaging wel gemakkelijk aan zou kunnen. Nee dus, gemakkelijk was het zeker niet. De eerste avond al voelde ik de irritatie en de onmacht. Mij werd verteld ‘dat ik de tafel wel even kon dekken’. Ik wil best een tafel dekken - ik ben niet de flauwste - maar dan wel op een moment dat het mij uitkomt.. Vervolgens moest ik om 22.00 uur naar bed, en om 22.30 uur ging het licht uit. Daar lag ik dan. Hoe kon ik zo stom zijn om te denken dat het leuk zou worden? Daarbij was het ook nog eens onzeker of ik de volgende ochtend wel kon douchen omdat er maar één vroege dienst zou zijn. Ik werd boos en lag me op te vreten: ‘Koste wat het kost: ik ga morgen douchen.’ Als ik er nu weer aan denk zijn het 48 zeer waardevolle uren voor mij geweest. Ik ben ontzettend geïrriteerd geweest en heb daardoor het nodige over mezelf geleerd, maar ik heb ook vreselijk gelachen om de onverwachte situaties die ontstonden. Als deelnemers leerden we elkaar op een bijzondere manier heel goed kennen: dat contact kan niet meer stuk.

 

Kennismakingsdagen
Nu, na 4 jaar van ontwikkelen en bijschaven staat De Keerzijde als een huis. Met meer dan 20 trainers (allen zorgprofessionals) zijn wij klaar om heel Nederland te trainen. Voor managers en voor opleiders in de zorg organiseren wij gratis kennismakingsdagen. Kom en ervaar De Keerzijde! Voel en bepaal of de training geschikt is voor uw zorginstelling. Iedere training is uniek en maken we op maat. Gegarandeerd effect op de teambuilding en bejegening binnen uw instelling. 

 


Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.