De Keerzijde traint de Raad van Toezicht van Viattence

Erik Dannenberg RvT Viattence. Het is voor iedere toezichthouder een uitdaging om dichterbij het primaire proces te komen. Zo dichtbij dat we daadwerkelijk ervaren, voelen en beleven, wat het is om cliënt te zijn. Want pas dan zijn we zo betrokken dat we in staat zijn werkelijk te beseffen wat zij merken van dat beleid.Als Raad van Toezicht van Viattence hebben wij de handschoen opgepakt. We hebben ons een middag ‘laten opnemen’ in ‘het verpleeghuis oude stijl’ van bureau De Keerzijde. Het was voor het eerst dat een Raad van Toezicht dit bij hen aandurfde. Met allemaal een toegewezen handicap of beperking. De een was blind en de ander zat in een rolstoel. Alles om te ervaren, hoe het is beperkt te worden in je mogelijkheden. Het is heel bijzonder om te ervaren, dat je eigen gedrag verandert.

 

De afhankelijke positie wordt door de manier van verzorgen in ‘de oude stijl’ nog meer benadrukt. Je wordt aan een tafeltje apart gezet, er worden zaken over je hoofd heen besproken. Je merkt wat het betekent om een dag in een rolstoel te zitten. Terwijl je anders nooit langer dan 20 minuten in een stoel zit. Wat het betekent als je steeds iemand nodig hebt om je rolstoel te duwen.

 

Als toezichthouders moeten wij ons steeds blijven afvragen voor wie wij ons werk doen. Weten wij nog wie onze cliënten zijn? Weten wij wat zij voelen en ervaren, begrijpen wij dat echt? Durven wij het aan om zelf cliënt te zijn en te beleven wat zij dagelijks ervaren?

 

 

Wij hebben een dag in de huid van een cliënt proberen te kruipen. We hebben een stukje van de cliëntreis zelf meegemaakt. Het heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten!

 

Erik Dannenberg

 

Raad van Toezicht Viattence
https://www.viattence.nl/stichting-viattence/

 


Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.