MEEMAKEN IS
WAARMAKEN

De Keerzijde creëert kansen in de zorg. Dit doen we met trainingen, workshops en praktijkopleidingen. Voor bestaande medewerkers in de zorg en voor mensen die de stap naar het werken in de zorg overwegen. We kijken altijd naar wat iemand wél kan en hoe waardevol dat is in de praktijk. In plaats van wat iemand niet kan en nog moet leren volgens het bestaande systeem. We draaien de praktijk om. Zo voorkomen we uitstroom van huidige zorgmedewerkers en trekken we nieuwe zorgmedewerkers aan. Wij komen zelf uit de praktijk en geloven in de kracht én de kwaliteit van medewerkers.

Investeren in behoud huidige medewerkers

Meemaken is waarmaken

Werken in de zorg is prachtig. Maar hoe zet je bewoners en jezelf in regie? Hoe voorkom en begeleid je moeilijk verstaanbaar gedrag bij bewoners? En maak je daadwerkelijk iemands leven elke dag een beetje mooier? Dat leer je tijdens een ervaringstraining van De Keerzijde. Wat je hier meemaakt, vergeet je nooit meer. Waardevol voor élke medewerker in de zorg, ongeacht functie.

Opleiden nieuwe medewerkers

Opstap naar betaald werk

Wil je graag werken in de zorg? Maar weet je niet waar te beginnen? Dan is de Praktijkopleiding Zorg van De Keerzijde iets voor jou. Je legt een gedegen basis om door te groeien naar een interne BBL-opleiding. Na afloop ontvang je erkende praktijkverklaringen niveau 2 en mogelijk zelfs niveau 3. Dit is jouw opstap naar betaald werk. De Keerzijde blijft altijd beschikbaar voor vragen en momenten waarop je alsnog vastloopt in de praktijk.

“I’ve learned that people will forget what you said,
people will forget what you did, but people will never
forget how you made them feel.”

 

- Maya Angelou -

Vooroordelen

Tja, vooroordelen.

Voor iemand die statushouders wil ondersteunen, moet ik bekennen dat ik er ook regelmatig last van heb. Als ik een aantal keren achter elkaar het huiswerk van een student niet toegestuurd krijg, denk ik al snel: ze zal er wel geen zin in hebben. Laatst kwam ik dan ook een beetje boos binnen bij een afspraak. Ik wilde de studente zeggen dat ik niet voor niks zoveel tijd in gesprekken met elkaar steek. Dat ik er op zijn minst graag serieuze inzet voor terugzie.Nog voordat ik wat kon zeggen, bleek echter dat ze alle huiswerkopdrachten had gemaakt. Nee, niet op de computer, maar wel met de hand geschreven. En wat daar inhoudelijk stond, maakte mij heel erg blij. Dat was gewoon de denkwijze van een zorgmedewerker op niveau 3. Ik schaamde me voor de manier waarop ik was binnengekomen.

 

Arabische bubbel

Een ander vooroordeel: Zodra statushouders van school vertrekken, stappen ze weer in hun Arabische bubbel en spreken alleen nog maar hun eigen taal. Ze willen hier eigenlijk helemaal niet zijn. En ik snap dat ook wel. 

De praktijk is écht anders, zo zien we bij onze studenten. Ze willen zo graag de Nederlandse taal spreken dat ze dat ook buiten school veel oefenen. Ze vinden het leuk om een praatje met Nederlanders te maken. Die praatjes worden erg gewaardeerd binnen zorglocaties. We zien dat ook tijdens onze Praktijkopleiding Zorg. Het mooie is dat vooroordelen verdwijnen zodra mensen elkaar goed leren kennen. Bewoners gaan de statushouders die voor hen zorgen heel lief vinden “Kom je straks nog even langs? Ik vind je zo lief.” Samen een praatje maken. Elkaar leren kennen en kijken naar wat de ander nodig heeft. Samen met bewoners en collega’s. Het gebeurt allemaal. En is zo mooi om te zien.

 
Wat heeft iemand in huis?

Soms wordt er -ook goed bedoeld- wel wat kinderlijk op de statushouders gereageerd. “Komen de meisjes morgen weer werken?” Het zijn allemaal getrouwde vrouwen van half 20 tot 35+ jaar met kinderen en een heel verleden achter zich. Ze zien er inderdaad jonger uit dan westerlingen. Daarbij spreken ze gebrekkig Nederlands. Dat maakt dat de neiging er is om ze op een veel lager niveau aan te spreken. Ook daarom is het heel erg belangrijk om te laten zien wat ze wél kunnen in plaats van wat niet. Ze kunnen meer dan we denken!

Nederland is gelukkig aan het veranderen en dat is goed en leuk om mee te maken. De meerwaarde zit erin om van beide kanten de vooroordelen naar boven te halen en te bespreken. Want ook zij hebben hun vooroordelen over Nederlanders. 

Je zult versteld staan van wat voor mooie gesprekken en plezier dat oplevert!

 
Lieke du Bois De Keerzijde

 

#datgaikmorgenandersdoen #voorbewoners #énvoormezelf #dekeerzijde #belevingszorg #hartvoordezorg #meemaken #waarmaken #meemakeniswaarmaken