MEEMAKEN IS
WAARMAKEN

De Keerzijde creëert kansen in de zorg. Dit doen we met trainingen, workshops en praktijkopleidingen. Voor bestaande medewerkers in de zorg en voor mensen die de stap naar het werken in de zorg overwegen. We kijken altijd naar wat iemand wél kan en hoe waardevol dat is in de praktijk. In plaats van wat iemand niet kan en nog moet leren volgens het bestaande systeem. We draaien de praktijk om. Zo voorkomen we uitstroom van huidige zorgmedewerkers en trekken we nieuwe zorgmedewerkers aan. Wij komen zelf uit de praktijk en geloven in de kracht én de kwaliteit van medewerkers.

Investeren in behoud huidige medewerkers

Meemaken is waarmaken

Werken in de zorg is prachtig. Maar hoe zet je bewoners en jezelf in regie? Hoe voorkom en begeleid je moeilijk verstaanbaar gedrag bij bewoners? En maak je daadwerkelijk iemands leven elke dag een beetje mooier? Dat leer je tijdens een ervaringstraining van De Keerzijde. Wat je hier meemaakt, vergeet je nooit meer. Waardevol voor élke medewerker in de zorg, ongeacht functie.

Opleiden nieuwe medewerkers

Opstap naar betaald werk

Wil je graag werken in de zorg? Maar weet je niet waar te beginnen? Dan is de Praktijkopleiding Zorg van De Keerzijde iets voor jou. Je legt een gedegen basis om door te groeien naar een interne BBL-opleiding. Na afloop ontvang je erkende praktijkverklaringen niveau 2 en mogelijk zelfs niveau 3. Dit is jouw opstap naar betaald werk. De Keerzijde blijft altijd beschikbaar voor vragen en momenten waarop je alsnog vastloopt in de praktijk.

“I’ve learned that people will forget what you said,
people will forget what you did, but people will never
forget how you made them feel.”

 

- Maya Angelou -

Er is nog leven na Alzheimer!

Soms kom je op zorglocaties waar je mond openvalt van verbazing. Zo’n plek is ouderenlandgoed Grootenhout in het Brabantse Mariahout. Een landgoed voor ouderen met dementie. Zij beleven er hun laatste levensfase met veel bewegingsvrijheid en omringd met liefde. Het landgoed is opgericht in 2009 door het stel Noudje van Bussel en Doris van Vuuren. Daar waar voor velen het leven stopt bij de diagnose Alzheimer, bewijzen Noudje en Doris dat er leven is ná Alzheimer.Met mijn ruim 30 jaar ervaring in de zorg en ruim 10 jaar ervaring als zorgopleider heb ik zelden zo’n warm en liefdevol zorginitiatief gezien. Niet alleen ik ben onder de indruk.

Tv-programmamaker en journalist Twan Huys schreef vanwege het 10-jarig bestaan in mei 2019 over landgoed Grootenhout: ’Ik ben diep onder de indruk van hoe dit project is ontstaan. Van hoe populair het is en hoeveel mensen zich hier aanmelden om hun laatste levensdagen te mogen slijten. En dit alles besprenkelt met liefde en empathie van de dames die er werken.’

 

Wat is de magie van het levenswerk van deze dames? Simpel, het komt allemaal uit hun hart. Niet de cijfers en de resultaten staan centraal, maar wel de liefde voor de bewoners en de passie voor het werk in de zorg. Binnenkort geven coaches en begeleiders van

De Keerzijde een ervaringsworkshop op het ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout.

 

Als ik het resultaat van hun levenswerk tot nu toe overzie, stel ik manager Francien van de Ven hardop de vraag: Jullie hebben hier alles goed voor elkaar. Waarom kiest Grootenhout dan toch voor De Keerzijde om haar zorgmedewerkers te trainen? Hun antwoord is net zo hartverwarmend, als eerlijk: “Iedereen werkt hier vanuit het hart, maar elke zorgmedewerker -hoe liefdevol en zorgzaam ook- heeft de valkuil om teveel te willen zorgen en de regie van de zorgvrager over te nemen. Met een ervaringsworkshop van De Keerzijde willen we hen laten ervaren wat het met je doet als je teveel betuttelt, ongemerkt regie overneemt en mensen teveel aanraakt zonder te vragen of dat goed is.”

 

Dankbaar voor zoveel zelfkennis en inzicht, wil ik graag een oproep doen aan alle zorgmanagers- en medewerkers van Nederland om eens een kijkje te gaan nemen in dit ouderenparadijs. Om ervan te leren voor je eigen organisatie.

Laten we samen de zorg beter maken!

 

Zie ook https://www.ouderenlandgoed.nl

 

Lieke du Bois De Keerzijde

 

#datgaikmorgenandersdoen #voorbewoners #énvoormezelf #dekeerzijde #belevingszorg #hartvoordezorg #meemaken #waarmaken #meemakeniswaarmaken