EIGEN REGIE VERLIEZEN
wat doet dat met je?

Voor en door medewerkers zorg

Eigen regie versterken en herstellen van bewoners, familie en medewerkers is het doel van onze ervaringstrainingen. Deelnemers worden in onze trainingen een dag zelf verzorgd en begeleid. Hoe belangrijk is eigen regie voor jou? Hoe voelt afhankelijkheid? Met deze ervaring op zak worden dagelijkse routines doorbroken. Van zorgen voor naar zorgen dat. Concrete acties zorgen voor echte veranderingen in de praktijk. Gekozen kan worden tussen Lang verblijf/ Kort verblijf en Crisisopvang.                                                                                                          

MEEMAKEN
IS
WAARMAKEN

Ervaringstrainingen en workshops

Binnen deze trainingen worden deelnemers zelf verzorgd en begeleid door onze zorgprofessionals met jarenlange werkervaring.  Beperkingen zoals slecht zien, slecht horen, niet kunnen praten en rolstoelafhankelijkheid worden persoonlijk ervaren. Hulp bij de maaltijd en verzorging? Geen probleem! Deelnemers kijken in de spiegel naar het effect van hun eigen gedrag. Ervaren wordt wat kleine, niet uitgesproken automatismen met je doen. We spelen geen rollenspel. Deelnemers blijven gewoon zichzelf. Net zo makkelijk. Alles wat er gebeurt komt uit de praktijk en juist dit maakt de training pijnlijk herkenbaar maar zeker ook hilarisch. Een duurzame ondersteuning in kracht, positieve energie en inzicht in betekenis van eigen regie. Bruikbaar vanaf dag één.   

TRAINING
PERSOONLIJK LEIDERSCHAP

Waarmaken 2.0

Momenteel ben je als medewerker zorg vaak vooral bezig om de zorg ‘draaiende’ te houden. Dagelijks zoekende naar een voldoende bezetting van personeel op de afdelingen en woongroepen. In onze ogen is dat een hele pittige taak. Simpel gezegd: Je loopt er regelmatig op ‘leeg’. 

 

De zorg wordt complexer, de eisen aan kwaliteit én aan de verantwoording hiervan zijn veel strenger geworden. Steeds meer collega’s gaan met pensioen of maken andere keuzes. Op deze manier werken is niet meer te vergelijken met de motivatie die je had toen je voor het zorgvak koos. 

“I’ve learned that people will forget what you said,
people will forget what you did, but people will never
forget how you made them feel.”

 

- Maya Angelou -

Lieke schrijft: Er is nog leven na Alzheimer!

Soms kom je op zorglocaties waar je mond openvalt van verbazing. Zo’n plek is ouderenlandgoed Grootenhout in het Brabantse Mariahout. Een landgoed voor ouderen met dementie. Zij beleven er hun laatste levensfase met veel bewegingsvrijheid en omringd met liefde. Het landgoed is opgericht in 2009 door het stel Noudje van Bussel en Doris van Vuuren. Daar waar voor velen het leven stopt bij de diagnose Alzheimer, bewijzen Noudje en Doris dat er leven is ná Alzheimer.



Met mijn ruim 30 jaar ervaring in de zorg en ruim 10 jaar ervaring als zorgopleider heb ik zelden zo’n warm en liefdevol zorginitiatief gezien. Niet alleen ik ben onder de indruk.

Tv-programmamaker en journalist Twan Huys schreef vanwege het 10-jarig bestaan in mei 2019 over landgoed Grootenhout: ’Ik ben diep onder de indruk van hoe dit project is ontstaan. Van hoe populair het is en hoeveel mensen zich hier aanmelden om hun laatste levensdagen te mogen slijten. En dit alles besprenkelt met liefde en empathie van de dames die er werken.’

 

Wat is de magie van het levenswerk van deze dames? Simpel, het komt allemaal uit hun hart. Niet de cijfers en de resultaten staan centraal, maar wel de liefde voor de bewoners en de passie voor het werk in de zorg. Binnenkort geven coaches en begeleiders van

De Keerzijde een ervaringsworkshop op het ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout.

 

Als ik het resultaat van hun levenswerk tot nu toe overzie, stel ik manager Francien van de Ven hardop de vraag: Jullie hebben hier alles goed voor elkaar. Waarom kiest Grootenhout dan toch voor De Keerzijde om haar zorgmedewerkers te trainen? Hun antwoord is net zo hartverwarmend, als eerlijk: “Iedereen werkt hier vanuit het hart, maar elke zorgmedewerker -hoe liefdevol en zorgzaam ook- heeft de valkuil om teveel te willen zorgen en de regie van de zorgvrager over te nemen. Met een ervaringsworkshop van De Keerzijde willen we hen laten ervaren wat het met je doet als je teveel betuttelt, ongemerkt regie overneemt en mensen teveel aanraakt zonder te vragen of dat goed is.”

 

Dankbaar voor zoveel zelfkennis en inzicht, wil ik graag een oproep doen aan alle zorgmanagers- en medewerkers van Nederland om eens een kijkje te gaan nemen in dit ouderenparadijs. Om ervan te leren voor je eigen organisatie.

Laten we samen de zorg beter maken!

 

Zie ook https://www.ouderenlandgoed.nl

 

Lieke du Bois De Keerzijde






Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.